Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΦΠΑ.....

Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2011, θα ισχύουν οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α., στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 3899/2010...Με αφορμή τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α., το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα ακόλουθα:


Ο μειωμένος συντελεστής που προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011, από 11% σε 13%.

Αναλυτικά ο χαμηλότερο συντελεστή 5,5% αυξάνεται στο 6,5%, ενώ επεκτείνεται πλέον και στα φάρμακα, τα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους.

Ακριβότερα θα είναι ωστόσο από την Πρωτοχρονιά τα περισσότερα βασικά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες, καθώς αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 11% σε 13%. Σταθερός παραμένει ωστόσο ο υψηλός συντελεστής 23%.

Για να αντιμετωπισθούν πρακτικά προβλήματα εφαρμογής μετά την 01.01.2011, το υπουργέιο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

1. Τα φάρμακα για τα οποία ισχύουν Δελτία Τιμών, θα διατίθενται από 01.01.2011 σε τιμές που εμπεριέχουν το νέο συντελεστή Φ.Π.Α. και οι οποίες κοινοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι στο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% υπάγονται μόνο τα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου και όχι φάρμακα και εμβόλια που χορηγούνται για άλλες χρήσεις.

2. Η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) στις υπηρεσίες διαμονής, αφορά μόνο την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες, κλπ. στο 23%).

3. Διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση υπηρεσιών που παρέχονται με συνεχόμενο τρόπο, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξί, κλπ., ο συντελεστής του φόρου μεταβάλλεται με την αλλαγή της ημερομηνίας, δηλαδή για αποδείξεις και τιμολόγια που εκδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και φέρουν ημερομηνία 01.01.2011, ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές. Κατά συνέπεια, όσον αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχείο, για τη διανυκτέρευση της 31ης Δεκεμβρίου 2010, για την οποία το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται την 1η Ιανουαρίου 2011 - κατά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας - οφείλεται φόρος με το συντελεστή 6,5%. Αντίστοιχα όσον αφορά εστιατόρια, ταξί, κλπ, ο φόρος οφείλεται με το συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης του "Ζ" από την ταμειακή μηχανή. Κατά συνέπεια εάν το "Ζ" εκδοθεί την 1η Ιανουαρίου 2011 οφείλεται φόρος με το συντελεστή 13%. Είναι όμως δυνατόν να εκδοθούν δύο "Ζ" για το βράδυ της αλλαγής συντελεστών, οπότε για το "Ζ" που θα εκδοθεί μέχρι την 24η ώρα της 31ης Δεκεμβρίου 2010, οφείλεται φόρος με το συντελεστή 11%.
 24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου