Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τι επιβάρυνση έχουν οι ενεργειακές στέγες

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι πλέον γνωστές. Μετά τα ηλιακά πάρκα, σειρά έχουν οι ηλιακές στέγες που σαν μικρή πράσινη επένδυση φαίνεται να εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τη ΔΕΗ. Πόσα χρήματα όμως θα χρειαστείτε; Το κόστος είναι ανάλογο με το σύστημα και που θα το βάλετε.

Σε γενικές γραμμές μια εγκατάσταση κοστίζει από 35 έως 45 χιλιάδες ευρώ (με κάθε φωτοβολταϊκό να κοστολογείται περίπου στις 7-9 χιλιάδες ευρώ), αποφέροντας κέρδη για 25 χρόνια. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει φθορές ενώ παράλληλα δίνονται και νομοθετικά κίνητρα για γρήγορη απόσβεση και λογικό κέρδος. Ήδη στις τράπεζες δίνονται δάνεια –που καλύπτουν έως και το 100% της αξίας του φωτοβολταϊκού- με ευνοϊκά επιτόκια.

Σχετικά με το χώρο που χρειάζεστε, εξαρτάται αν η εγκατάσταση θα γίνει σε ταράτσα ή σε κεραμοσκεπή. Ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και τα φωτοβολταϊκά το καλύτερο θα είναι να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες (για δώμα).

Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας.

Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε, εξαρτάται από το χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε (κρυσταλλικά ή thin-film). Σε ένα δώμα θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ. (για κρυσταλλικά πλαίσια). Αν ενδιαφέρεστε για την παραπάνω επένδυση, λεπτομέρειες θα σας δώσει η εταιρία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου