Σύµφωνα µε στοιχεία του Ιδρύµατος «Αριστείδης ∆ασκαλόπουλος», ο µέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως 100 κιλά κρέας, δηλαδή... 3 ½ φορές πάνω από τις συστάσεις των οργανισµών!
Όµως το τίµηµα της κρεατοφαγίας, ιδίως της προτίμησης στο κόκκινο κρέας, είναι βαρύ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας ∆ιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Ρίσβας σημειώνει, «έχουµε συνδέσει τις ευχάριστες στιγµές µε το φαγητό και κυρίως µε την κατανάλωση κρέατος – βραδινές έξοδοι σε ταβέρνες, γιορτές, γαµήλιες δεξιώσεις. Συνεπώς, είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς τη διατροφική του ρουτίνα, µπορεί όµως να περιορίσει (σε ποσότητα) τα τρόφιµα που βλάπτουν την υγεία του. Αυτό που ωστόσο διαχωρίζει τους λαούς της Μεσογείου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι πως οι δεύτεροι τρώνε μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος, κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα µας».
Τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας περιγράφει µε τον πλέον ζοφερό τρόπο δεκαετής µελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine».
Οι ερευνητές μελέτησαν τις αιτίες θανάτου, την ηλικία αλλά και το διαιτολόγιο 500.000 ανθρώπων. Σημειώνεται πως από αυτούς, οι περίπου 71.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Από τα ευρήµατα οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσοι έχουν καθημερινή όρεξη για κόκκινο κρέας (καταναλώνουν κατά µέσο όρο 120 γρ. ημερησίως) και αλλαντικά, έχουν κατά 20% - 40% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Όµως το τίµηµα της κρεατοφαγίας, ιδίως της προτίμησης στο κόκκινο κρέας, είναι βαρύ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας ∆ιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Ρίσβας σημειώνει, «έχουµε συνδέσει τις ευχάριστες στιγµές µε το φαγητό και κυρίως µε την κατανάλωση κρέατος – βραδινές έξοδοι σε ταβέρνες, γιορτές, γαµήλιες δεξιώσεις. Συνεπώς, είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς τη διατροφική του ρουτίνα, µπορεί όµως να περιορίσει (σε ποσότητα) τα τρόφιµα που βλάπτουν την υγεία του. Αυτό που ωστόσο διαχωρίζει τους λαούς της Μεσογείου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι πως οι δεύτεροι τρώνε μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος, κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα µας».
Τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας περιγράφει µε τον πλέον ζοφερό τρόπο δεκαετής µελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine».
Οι ερευνητές μελέτησαν τις αιτίες θανάτου, την ηλικία αλλά και το διαιτολόγιο 500.000 ανθρώπων. Σημειώνεται πως από αυτούς, οι περίπου 71.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Από τα ευρήµατα οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσοι έχουν καθημερινή όρεξη για κόκκινο κρέας (καταναλώνουν κατά µέσο όρο 120 γρ. ημερησίως) και αλλαντικά, έχουν κατά 20% - 40% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου